Här är de vanligaste frågorna. Hör gärna av dig om det är något annat du undrar över.

 

UPPHOVSRÄTT • ANVÄNDNING AV BILDER

Jag har hittat en bild på nätet. Får jag använda den?
Kontakta konstnären och fråga först! Den som gjort bilden äger rätten att bestämma var och hur bilden ska användas (copyright). Det gäller alla bilder, oavsett om du hittar dem på google eller sociala medier som t.ex. facebook eller instagram. Om du olovligen använder andras bilder riskerar du att bli ersättningsskyldig och i värsta fall dömd för intrång i upphovsrättslagen. Vet du inte vem som gjort bilden och därför inte kan kontakta konstnären, använd då inte bilden.

Vad gäller vid bildköp?
Kortfattat: kunden köper rätten att använda bilden, som den är, i ett bestämt sammanhang och originalteckningen finns kvar hos mig. Mitt namn ska också anges. Läs mer om upphovsrätt HÄR.

Vad är upphovsrätt?
Upphovsrätt innebär att den som gjort bilden (… texten, musiken etc.) äger rätten till sitt verk. Att ta något utan att komma överens med upphovspersonen är alltså olagligt. Läs mer om upphovsrätt HÄR.

 

SKAPANDE SKOLA

Besöker du skolklasser genom Skapande Skola?
Ja. När jag besöker skolklasser berättar jag om mitt arbete som illustratör/författare eller håller workshops. Jag håller även studiedagar för pedagoger. Läs mer om Skapande Skola HÄR.  Arvodeslista för illustratör-/författarbesök i skolan finns HÄR.

 

KUNDER • UPPDRAG

Vem kan anlita dig?
I stort sett vem som helst! Mejla eller ring mig och berätta vad du behöver. Mina kunder finns ofta på en annan ort och det går bra att arbeta på distans. Finns du i närheten träffar jag dig gärna. Är du ovan bildköpare? Kolla checklistan HÄR.

Vilka uppdrag gör du?
Jag kan hjälpa dig med att göra illustrationer och formge texter till t.ex. böcker, broschyrer, förpackningar. Tycker du om mitt sätt att teckna kan illustrationerna lika väl passa på vykort som servetter och tapeter. Jag besöker också skolklasser och när jag hinner skriver jag barnböcker.

Behövs avtal?
Innan jag börjar jobba, kommer kunden och jag överens om vilka slags illustrationer kunden vill ha, hur de ska visas och när de ska vara klara. Vi kommer också överens om vilken ersättning jag ska få för mitt arbete. Det är bra att skriva ner allt så att man inte glömmer bort vad man bestämt. Därför är det bra med ett avtal.

Jag har skrivit en barnbok och behöver bilder – kontaktar jag dig eller förlaget först?
Vissa förlag vill själva välja illustratör, andra vill att det ska finnas skisser med när du skickar in ditt manus. Ta reda på hur bokförlaget vill ha det, genom att gå in på deras hemsida och läsa under ”Manus”. Ta också reda på vad för slags böcker förlaget ger ut och vad de nyss publicerat. Att välja rätt förlag ökar dina chanser att bli utgiven. Du kan gärna skicka in ditt manus till flera bokförlag samtidigt men bör då tala om det, för dem som du skickar till. Olika sätt att publicera ditt manus är traditionella förlag, hybridförlag och självpublicering.
Här finns fler råd till debutanter.
Här är en länk till barnboksförlag.

 

ARBETSGÅNG • ARVODE

Hur går det till när du gör en bild?
Det är många moment i ett bildskapande – ibland kan det ta tid, ibland går det ändå snabbt.
Det här är vad jag gör när jag skapar:
• läser manus, diskuterar uppgiften med uppdragsgivaren (redaktören/författaren)
• ibland behövs research, dvs. jag tar reda på fakta så att illustrationerna blir korrekta
• kläcker idéer
• skissar
• diskuterar skisserna med uppdragsgivaren, gör eventuellt ändringar och nya skisser
• renritar, dvs. snyggar till skisserna
• tuschar och färglägger för hand eller digitalt
• scannar
• bearbetar bilderna digitalt, dvs. jag förbättrar illustrationerna för tryck
• gör ett sista korrektur som kunden godkänner
• sparar och levererar illustrationerna som tryckoriginal, alltid digitalt

Vad kostar det att anlita dig?
Det beror på hur komplicerad illustrationen/layouten ska vara och i vilken omfattning arbetet ska visas. Du berättar vad du vill ha och till vad. Därefter kommer vi överens om pris per bild/sida eller per timme. Vi kan också komma överens om en fast summa för hela uppdraget. Kanske har du en budget att hålla dig till? Då kan jag anpassa mitt arbete efter den.

Läs mer HÄR om vad du bör tänka på när du ber om ett prisförslag/offert.
När det gäller illustratör-/författarbesök i skolan finns en arvodeslista HÄR.
Nåt oklart? Tveka inte att fråga mig, mejla: pia[a]pictus.se eller skicka ett meddelande under Kontakt.

 

Vill du veta mer?
Här är några intressanta länkar:
Svenska Tecknare
Illustratörcentrum
BUS (Bildkonst Upphovsrätt i Sverige)
Författarcentrum
Läromedelsförfattarna